Menu

Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Ela Dikilitas (Studio Mama) - Woensdag 14 Maart 2019

  Organische ballonnenboog DIY: ervaringsdeskundige Ela legt uit hoe je die zelf maakt

  Ervaringsdeskundige in de titel klinkt natuurlijk ontzettend leuk. Maar eerlijk gezegd ben ik ook maar gewoon een moeder die een verjaardagsfeestje voor haar dochter wilde organiseren. Ik zag de prachtige foto’s van de ballonnenboog en dacht: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

   

  In deze blog ga ik je laten zien dat een ballonnenboog maken niet alleen voor professionele ballondecorateurs of partystylisten is weggelegd. Ik ben niet bijzonder handig en de jungle ballonnenboog was echt mijn eerste keer. Dus als het mij lukt, dan moet het jou zeker ook lukken! Ik leg het je in deze blog stap voor stap uit.

   

  Organische ballonnenboog vs. “traditionele” ballonnenboog

  Ballonnenboog, ballonnenslinger of in het engels balloonarch of balloongarland. Er zijn er veel benamingen voor en ze zijn allemaal ontzettend mooi! Iedereen kent het wel; tijdens een opening van een winkel bijvoorbeeld; zo’n mooie perfecte ballonenboog bij de ingang. Dit is de traditionele ballonnenboog die gemaakt wordt met behulp van een standaard en vaak iets in de richting van een vooraf gebogen pvc-buis. Dan is er ook nog de organische ballonboog. De laatste tijd is vooral die versie erg populair is.

  De organische ballonboog is een opkomende trend die veel gebruikt wordt op babyshowers, verjaardagen, trouwerijen en vergelijkbare evenementen. Die is dan de eyecatcher van het feestje waar iedereen poseert voor foto’s of hangt sierlijk boven een sweet table. Het mooie aan de organische ballonnenboog is dat wanneer je er eenmaal een handigheid in hebt gekregen, je verschillende vormen en variaties van kunt maken. Deze ballonboog wordt niet in een perfecte boog gemaakt, maar meer een slinger die tot de vloer drapeert als een prachtige sluier. Het fijne aan deze versie is dat je hem naar wens kan maken en eigenlijk niet fout kan gaan. Toch is er een aantal punten waar je op moet letten!

   

  Hoe wordt zo’n organische ballonnenboog nou gemaakt?

  Het eindresultaat is geweldig! Maar ik hoor je al denken: hoe bevestig je nou de ballonnen aan elkaar? Om eerlijk te zijn; toen ik aan dit project begon had ik totaal geen idee. Uiteindelijk kwam ik via YouTube terecht op een aantal tutorial video’s. Aan het eind van de blog vind je een link naar mijn favoriete tutorial. Het grappige is dat geen enkele video hetzelfde is en iedereen een andere manier aanhoudt. Een ding kwam wel duidelijk terug: de ballonnen kun je bevestigen op twee manieren: met een buigbaar ijzerdraad of met een vislijn. Ik heb zelf de vislijn methode geprobeerd. De versie die ik zal uitleggen is ook echt de makkelijkste en succes gegarandeerd!

   

  Een organische ballonnenboog met de vislijn methode

  De voorbereiding

  Benodigdheden:

  • ballonnen
  • opblaaspompje of elektrische opblaaspomp
  • vislijn
  • schaar
  • punaises of spijkers met een hamer om te bevestigen
  • hobby handschoen (optioneel)
  • fotoplakkertjes (optioneel)
  • vochtige doek (optioneel)
    

  Ballonnen: Om te beginnen heb je natuurlijk ballonnen nodig. De kleuren kies je zelf, persoonlijk vind ik het mooist om ongeveer 4 maximaal 5 kleuren te gebruiken. Zo wordt het niet te bont en kun je het leuk in thema laten passen. Voor de slinger die ik maakte, heb ik zo’n 60 kleine ballonnen (12 cm) gebruikt en 60 grote ballonnen (30 cm). Lees voordat je begint met de ballonnen ook eerst even de tips en hacks verderop in deze blog.

  Pompje: De meeste tijd gaat echt in het opblazen en dichtknopen van de ballonnen zitten. Met een elektrische pomp heb ik er ongeveer een half uur over gedaan. Zonder elektrische pomp had dit waarschijnlijk makkelijk 2 uur geduurd.

  Hobby handschoen: Ik merkte vooral met het knopen van de kleine ballonnen dat ze heel stevig en een beetje stug waren. 60 ballonnen knopen was nog goed te doen, maar ik merkte dat mijn vingers gevoelig werden. Om eventueel blaren te voorkomen kun je een hobby handschoen gebruiken.

  Fotoplakkertjes: Je kunt je laatste ballonnen heel makkelijk plakken met dubbelzijdige fotoplakkertjes die je normaal gesproken gebruikt voor fotoalbums.

  Vochtig doek: Merk je dat je van dat witte poederlaagje over je ballonnen hebt, dan zou ik ze even met een vochtig doekje vegen, zodat de fotoplakkertjes extra goed blijven zitten.

   

  Aan de slag met je eerste ballonnenboog

  Nadat de ballonnen opgeblazen zijn, maak je clusters van 2/3 of zelfs 4 ballonnen door ze aan elkaar te knopen. De slinger begin je met een enkele ballon. Die maak je vast aan de lijn en dit is je begin. Vervolgens begin je met de clusters van ballonnen. Die wikkel je om de lijn precies bij de knoop gedeelte. Hieronder heb ik dezelfde lusje om mijn vinger gedaan zodat dit duidelijk kunt zien. Ik heb voor de foto gebruik gemaakt van katoen omdat je een vislijn natuurlijk niet ziet op de foto.

  Hoe strakker je de lijn aantrekt, hoe dichter de ballonnen bij elkaar zullen staan, maar ook hoe steviger en strakker de slinger uiteindelijk. Ik heb bij mijn slinger ervoor gekozen om deze niet te strak te doen, zodat de boog eenmaal opgehangen makkelijk gevormd kon worden. Je blijft de ballonnen aan de lijn bevestigen en doordat je de lijn alleen maar om de knoop wikkelt, gaat dit best snel. Zodra je ongeveer de gewenste lengte hebt, kun je beginnen met opvullen aan de overgebleven ballonnen. Je zult namelijk zien dat je op bepaalde gedeeltes van de slinger dat het een beetje leeg aanvoelt, of dat je bijvoorbeeld een bepaalde kleur ergens mist.

  Tot slot, wanneer je merkt dat je nog een deel van de vislijn kunt zien, is je slinger te los. Je kunt dan een cluster van 2 ballonnen ertussen draaien.  Mijn tip is om eerst de ballonenslinger te plaatsen op de gewenste plek. Ik heb mijn slinger gehangen door middels van kleine spijkers in de muur. Een paar stevige punaises zouden ook werken omdat de slinger uiteraard totaal niet zwaar is. Eenmaal geplaats, kun je de slinger nog goed vormen. Je kunt een aantal ballonnen draaien en buigen zodat je slinger er helemaal goed uit ziet. Als allerlaatste kun je de overgebleven ballonnen nog toevoegen door ze bijvoorbeeld erop te plakken. En voila; je hebt een organische ballonnenboog!

  Voorbeeld 1 ballonboog maken
  Voorbeeld 2 ballonboog maken

  Organische ballonnenboog tips en hacks!

  Belangrijk is dat je ballonnen van goede kwaliteit hebt, zodat ze niet snel kapotgaan tijdens het opblazen of bevestigen. Ik heb twee kleine ballonnen kapot gekregen door ze iets te veel op te blazen. Maar verder zijn ze allemaal intact gebleven! Meestal betekent dit ook dat ze iets stugger zijn en het knopen meer moeite kost.

  Ballonnen heb je in principe in een standaardmaat, namelijk 30 cm. Wat een organische ballonboog juist zo mooi maakt is wanneer de ballonnen niet allemaal even groot zijn. Mijn tip (waar ik zelf pas te laat achter kwam) is om de 30 centimeter ballonnen op verschillende formaten op te blazen.

  Voor de organische ballonnenboog is er een ultieme hack die ervoor kan zorgen dat je de slinger binnen een uurtje af kunt hebben. Namelijk: “De ballonnen dubbel knopen tijdens het opblazen”

  Voorbeeld 3 ballonboog maken
  Voorbeeld 4 ballonboog maken

  Ik begrijp dat dit nog even extra uitleg nodig heeft. Je blaast de eerste ballon op en knoopt deze dicht. Vervolgens blaas je de tweede ballon op en in plaats van normaal dichtknopen, knoop je deze dicht aan de eerste ballon vast. Hierdoor bespaar je aanzienlijk veel tijd! Het vastknopen wordt namelijk makkelijker en dit is daadwerkelijk dan geen extra handeling meer. Ik zou ongeveer 80% alvast dubbel knopen. Je kunt ook twee dubbele clusters om elkaar draaien zodat je een cluster van 4 ballonnen hebt. De overgebleven ballonnen kun je eventueel nog clusters van 3 ballonnen maken of aanvullen op de lege plekken wanneer je organische ballonnenboog hangt.

  Wanneer je de ballonnen opblaast en aan elkaar knoopt, zou ik niet teveel nadenken over de formaten en welke kleuren je bij elkaar knoopt. Juist verschillende formaten en willekeurige kleuren maken dat de ballonnenboog een “organisch” effect krijgt.

  De finishing touch:
  Om je organische ballonnenboog helemaal af te maken is het heel leuk om er iets extra’s aan toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld een paar jumbo ballonnen zijn, confetti ballonnen, ballonnen met prints of decoratiemateriaal zoals de jungle blaadjes die ik zelf als tafelversiering heb gebruikt.

  Een organische ballonnenboog maken, was een onderdeel van het organiseren van het ‘2 Wild’ verjaardagsfeestje van mijn dochter Ilayda. Toen ik begon met de eerste ballonnen opblazen dacht ik nog: gaat dit mij in mijn eentje wel lukken? Maar voor ik het wist, was de slinger al klaar en heb ik hem opgehangen. De ballonnenboog was uiteindelijk de eyecatcher van het feestje! Ik heb er zoveel positieve reacties op gehad en zelfs de kinderen konden er niet vanaf blijven (letterlijk!). Het feestje was zo ontzettend druk, maar op een bepaald moment viel me iets op. De kleine kinderen trokken steeds een paar ballonnen los van de slinger om ermee te spelen buiten op de springkussen. Uiteindelijk besloten we om de ballonnenboog te verplaatsen naar het springkussen. Nou ik kan jullie vertellen, dat was een groot succes!

  ballonboog jungle 1
  ballonboog jungle 2

  Over Studio Mama (Ela Dikilitas)

  Het gehele verjaardagsfeestje en hoe ik deze in een korte tijd alleen heb gepland vind je terug op mijn eigen blog Studio Mama. Op deze blog deel ik mijn ervaringen als alleenstaande moeder, maar vind je ook de bijzondere verhalen van andere moeders. Je vindt er tegenwoordig steeds meer blogs met een groen/duurzaam tintje, zonder direct het “geitenwollensokken” gevoel te hebben.

  Na de geboorte van mijn dochter Ilayda twee jaar geleden begon ik actief te posten op Instagram. Dit groeide in een korte tijd enorm. Hierna kwam al vrij snel de blog en het idee is altijd heel simpel geweest: inspireren zonder poespas. Dagelijkse onderwerpen waar we als moeders mee te maken hebben op een leuke en vooral makkelijke manier, want moederschap zelf kan al zwaar genoeg zijn. Ik zou het ook heel leuk vinden als je ook even een kijkje neemt op Studio Mama.

   

  YouTube ballonnenboog tutorial:

  Aan deze video tutorial heb ik het meest gehad bij het maken van de ballonboog. Veel succes!

   

   

  Recente artikelen